Kombucha este o bautura fermentata facuta din ceai negru indulcit, care este fermentata de drojdii si bacterii care sunt bune pentru sanatate si, prin urmare, este o bautura care intareste sistemul imunitar si imbunatateste functionarea intestinala.
Forma sa de preparare este similara cu cea a iaurtului de casa si a chefirului, dar ceaiul negru este folosit in loc de lapte ca ingredient fundamental.
Ceaiul negru cu zahar alb sunt cele mai folosite ingrediente pentru a face kombucha, dar poti folosi si alte plante aromatice si ingrediente suplimentare, cum ar fi ceai verde, ceai hibiscus, ceai mat, suc de fructe si ghimbir, pentru a ajunge la un gust mai placut.
Kombucha provine din China si are gust de cidru de mere spumante, iar consumul sau aduce urmatoarele beneficii pentru sanatate:
- Contribuie la greutate, deoarece regleaza pofta de mancare si scade obezitatea;
- Combate gastrita actionand prin eliminarea bacteriei H. pylori, una dintre cauzele majore ale gastritei;
- Prevenirea infectiilor intestinale prin combaterea altor bacterii si ciuperci care provoaca boli in intestin;
- Actioneaza ca detoxifiant, prin conectarea la moleculele toxice din organism si stimularea eliminarii lor prin urina si fecale;
- Ameliorarea si prevenirea problemelor precum guta, reumatismul, artrita si pietrele la rinichi, prin detoxifierea organismului;
- Imbunatatirea functionarii intestinului prin echilibrarea florei intestinale cu actiune laxativa;
- Echilibrati pH-ul sangelui, ceea ce face ca organismul sa fie in mod natural mai puternic pentru a preveni si vindeca bolile;
- Reduce stresul si lupta impotriva insomniei, fiind o optiune buna pentru perioade de stres crescut sau dovezi;
- Reduce dureri de cap si tendinta de a migrene;
- Imbunatatirea functionarii ficatului, fiind o optiune buna pentru dupa administrarea antibioticelor;
- Intarirea sistemului imunitar fiind bogat in antioxidanti si actioneaza in intestin;
- Preveni boli, cum ar fi diabetul zaharat si cancerul, deoarece imbunatateste functionarea intregului organism;
- Normalizarea tensiunii arteriale;
- Scaderea simptomelor menopauzei;
- Preveniti infectiile urinare deoarece este o sursa buna de lichide, care va produce mai multa urina.
Beneficiile kombucha sunt mai mari decat atunci cand ceaiurile negre sau verzi sunt luate in forma lor traditionala, si asa aceasta bautura a fost folosita ca un ajutor puternic de sanatate.
Cum sa faci Kombucha la domiciliu
Pentru a pregati baza kombucha, numita si prima fermentare, trebuie facute urmatoarele etape:
Ingrediente pentru prima fermentare:
- 3 L apa minerala
- Recipient din otel inoxidabil, sticla sau ceramica
- 1 cana zahar pudra (zahar alb)
- 5 pliculete de ceai negru
- 1 ciuperca kombucha, numita si Scoby
- 1 recipient de sticla oparit cu apa calda
- 300 ml de kombucha, echivalentul a 10% din volumul total de kombucha care urmeaza sa fie produs (optional)
Cele mai delicioase retete Kombucha
- Numita si a doua fermentatie kombucha, kombucha poate fi aromata cu ingrediente precum ghimbir, pere, struguri, capsuni, lamaie, ananas, portocale si alte fructe, aducand o noua aroma bauturii si adaugand beneficiile fructelor. Fructele si alte ingrediente trebuie adaugate la kombucha de baza deja preparata, iar in aceasta fermentatie bautura va fi asemanatoare cu sifonul.