Beneficiile ascunse ale invatarii limbilor straine

Spread the love

Beneficiul imediat al invatarii unei limbi straine este evident: inveti sa intelegi si sa te exprimi intr-o alta limba si devii capabil sa vorbesti cu oameni care nu vorbesc limba ta materna. Aceasta ar putea fi o alegere, pentru o calatorie mai usoara, de exemplu, sau o obligatie la scoala sau la serviciu.

Dar avantajele invatarii limbilor straine depasesc cu mult simpla comunicare cu ceilalti. Printre acestea, vei descoperi ca iti imbunatatesti performanta generala in viata de zi cu zi si la locul de munca: luarea deciziilor, multitasking-ul si creativitatea. Acestea sunt doar cateva exemple ale marelui atu pe care il reprezinta vorbirea a doua sau mai multe limbi pentru procesul cognitiv.

Luarea deciziilor

Pentru a demonstra ca folosirea unei limbi straine reduce dificultatea de luare a deciziilor, echipa de psihologi sub indrumarea lui Boaz Keysar a impartit in doua un grup de vorbitori nativi de engleza care vorbeau si japoneza. Cei care au fost testati in limba lor straina (japoneza) au facut alegeri mai putin riscante, mai echilibrate si mai rationale decat cei testati in engleza.

Limbile straine te pot ajuta pe plan profesional

A fi capabil sa te exprimi intr-o limba straina te va ajuta sa obtii un loc de munca si iti va oferi un avantaj fata de candidatii monolingvi la interviurile de angajare. Ofera mai multa crestere in cariera, indiferent daca alegeti sa va mutati in strainatate sau sa explorati oportunitati de afaceri internationale. Candidatilor cu limbi straine li se ofera salarii mai mari, iar beneficiul acumulat al bonusului de limba este estimat sa rezulte intr-o suma suplimentara foarte interesanta.

Multitasking si concentrare

Multitasking-ul este unul dintre lucrurile pe care le gestioneaza sistemul de control executiv al creierului. Intr-un studiu condus de cercetatorii de la Universitatea York din Toronto, monolingvii si bilingvii au fost pusi intr-un simulator de conducere. Prin casti, acestia au primit sarcini suplimentare– condusul tuturor s-a inrautatit, dar cei care vorbeau mai mult de o limba au facut mai putine erori in timpul condusului, deoarece au putut sa ramana concentrati.

Oamenii multilingvi pot „jongla” in mod constant intre doua sisteme de vorbire, scriere si structura, un fel de exercitiu mental constant. Aceasta capacitate de comutare ii ajuta sa filtreze cele mai esentiale informatii in orice moment.

Creativitate

Persoanele bilingve au demonstrat abilitati creative mari in diferite arte. Cand inveti o a doua limba, te aprofundezi in mecanica, tiparele, structurile si sintaxa celei de-a doua limbi si le confrunti cu propria ta limba, intarindu-ti astfel capacitatea de gandire complexa si intelegere a relatiilor dintre lucruri .

Limbajul determina modul in care privim realitatea si vei realiza ca exista moduri diferite de a intelege lumea noastra. Invatarea unei a doua limbi va ajuta sa dezvoltati noi experiente, noi ganduri, noi viziuni si noi solutii. Aceasta forma de gandire divergenta este evaluata, de exemplu, in Testele Torrance ale gandirii creative, care masoara capacitatea de creatie a unui participant. Bilingvismul este o modalitate excelenta de a experimenta diversitatea. Iar diversitatea alimenteaza creativitatea.

Articol realizat de crestem afaceri , advertoriale la preturi promotionale .