Culegeți propriile flori – Dacă vă culegeți propriile flori, cel mai bine este să faceți acest lucru dimineața sau seara târziu. Rezervele de zahăr din tulpini sunt maxime dimineața sau seara. În mod ideal, cel mai bun moment este dimineața devreme, când tulpinile de flori sunt umplute cu apă după aerul rece din noapte. Nu ar trebui să culegi niciodată flori în mijlocul zilei când soarele este cel mai fierbinte.
Căldura soarelui scade conținutul de apă din tulpini și florile nu vor rezista la fel de mult. Dacă a plouat și florile sunt umede, scuturați-le ușor pentru a elimina surplusul de apă. Prea multă apă va deteriora adesea florile – în special florile cu petale delicate.
Când să culegi flori – Majoritatea florilor ar trebui culese când sunt în muguri sau pe jumătate deschise. Vei avea atunci plăcerea de a le vedea deschizându-se încet. Culoarea petalelor ar trebui să înceapă să se arate. Dacă sunt culese prea strâns în muguri, s-ar putea să nu se deschidă niciodată. Acest lucru este valabil mai ales pentru lalele și trandafiri. Sepalele verzi ascuțite din jurul bazei trandafirului ar trebui să înceapă să se întoarcă în jos. Irisii și narcisele ar trebui să fie pe jumătate deschise. Gladiolele trebuie culese atunci când cele trei sau patru buchețe inferioare sunt deschise, iar buchețelele de sus sunt încă în muguri. Garoafele, daliile, gălbenelele, hortensiile, cameliile, gerberele și crizantemele trebuie culese când sunt complet deschise.
Umpleți o găleată de plastic pe o treime până la jumătate cu apă caldă. Apa caldă ar trebui să fie folosită deoarece florile preiau apă caldă mai ușor decât cea rece. Este de preferat să adăugați conservant în apă. (Utilizarea conservanților este explicată pe deplin în continuare). Florile beau numai prin capetele tulpinilor și nu prin părțile laterale ale tulpinilor și, din acest motiv, gălețile nu trebuie umplute cu apă până la vârf, deoarece frunzișul lăsat pe tulpini sub linia apei va putrezi și va polua apa. . Acest lucru va provoca bacterii și florile vor muri mai repede. Frunzișul gălbenelelor, crizantemelor, stocului și margaretelor emite un miros deosebit de puternic atunci când este lăsat sub apă pentru o perioadă de timp.
Ia cu tine găleata cu apă în grădină. Folosește o pereche ascuțită de foarfece și tăiați tulpinile florilor în unghi – o tăietură înclinată permite un aport mai bun de apă. Îndepărtați tot frunzișul din partea inferioară a tulpinilor care ar sta sub linia de apă. Pune florile imediat în apă.
Nu supraaglomerați niciodată florile. Lăsați suficient aer să circule între fiecare floare. Prea multe flori înghesuite într-o găleată pot face ca petalele să devină strivite și învinețite. Puneți găleata într-un loc răcoros și întunecat și lăsați florile să bea mult înainte de a fi aranjate. Când culegi flori cu tulpină scurtă, folosește un recipient mai mic.
Trandafiri criogenati in cupola de sticla la preturi avantajoase gasiti aici
Condiționarea florilor și a frunzelor – Permiteți florilor să bea o băutură bună timp de patru până la cinci ore, de preferință peste noapte înainte de aranjare. Acest pas se numește condiționare. Permite tulpinilor să se umple cu apă și florile vor deveni crocante. Aceste flori vor rezista de două ori mai mult decât cele care nu au fost condiționate corespunzător.
Flori cumpărate – Florile cumpărate trebuie puse în apă caldă cât mai curând posibil. Îndepărtați hârtia de ambalaj, deoarece hârtia poate învineți florile, iar celofanul le poate face să transpire. Când florile tăiate au fost lăsate în afara apei pentru o perioadă de timp, celulele încep să se formeze peste capetele tăiate ale tulpinilor, ceea ce va împiedica tulpinile să preia apă ușor. Pentru a îndepărta această porțiune sigilată, tăiați la aproximativ 2,5 cm (1″) de capetele tulpinii și apoi puneți-o în apă, de preferință cu conservant adăugat, și lăsați florile să bea o băutură lungă înainte de a le aranja.
S-ar putea să vi se dea flori când sunteți plecat de acasă. S-ar putea să treacă câteva ore înainte de a le putea pune în apă. Cel mai bun mod de a păstra florile proaspete este să le așezi într-o pungă de plastic rezistentă, cu puțină apă în fund. Asigurați geanta cu o bandă de cauciuc. O altă metodă este să împachetezi florile în ziar umed. Dacă călătoriți cu mașina, așezați florile în cel mai tare loc. Imediat ce ajungi acasă, tăiați capetele tulpinilor, puneți-le în apă și lăsați-le să se condiționeze peste noapte înainte de a le aranja.
Conservanți – Un conservant pentru flori ajută la distrugerea bacteriilor din apă. Conservanții de flori sunt disponibili în centrele de grădinărit sau supermarketuri. O altă alternativă este să folosiți un capac de înălbitor de uz casnic în apă. Dacă nu se folosește un conservant, apa trebuie schimbată și tulpinile tăiate în unghi zilnic. Dacă se folosește un conservant, tulpinile nu necesită tăiere și apa trebuie schimbată doar de aproximativ două ori pe săptămână. Flori precum freziile, garoafele pulverizate și liliii au o mulțime de muguri. Folosind un conservant în apă, ajută la dezvoltarea mugurilor să se deschidă.
Tratament special – Un tratament special trebuie acordat anumitor flori pentru a le oferi cea mai lungă viață posibilă. Florile cu tulpini lemnoase nu preiau ușor apă. Florile cu tulpină lemnoasă includ liliac, hortensie și rododendroni.