Fie in perioada de studentie, in camine, sau chiar adulti, in propria locuinta, fiecare dintre noi ne-am confruntat la un moment dat cu problemele cauzate de daunatori precum soareci sau chiar sobolani.
Rozatoarele sunt o clasa de mamifere care vietuiesc pe tot globul pamantesc, grupate in familii, avand numeroase specii si subspecii. Cateva dintre ele sunt prezente si pe teritorul tarii noastre, creandu-le batai de cap agriculorilor.
Cele mai cunoscute rozatoare din Romania sunt popandaul, harciogul, soarecele de camp, soarecele de casa si sobolanul cenusiu, fiecare avand dimenisuni diferite in functie de familia din care face parte. Acestea, insa, au o trasatura comuna- viteza mare de reproducere. Unele dintre ele nasc intre 3 si 6 ori pe an. Spre exemplu, sobolanul cenusiu, are o prolificitate ridicata (naste de 3-6 ori pe an), ajungand sa evolueze in 3 ani aproximativ 250.000 de indivizi, care zilnic ar consuma, ipotetic, 50 de tone de grau si 40 de tone de faina de grau.
Cu toate acestea, reproducerea rozatoarelor este foarte influentata de factorii climatici, o invazie la nivel national apare o data la 10 ani, iar cele la nivel local la 4-6 ani, cauzate de temperature medii anuale ridicate si grad de precipitatii scazut. Cea mai mare invazie in Romania a avut loc in anul 1948 si a cuprins pste 1,8 miliaone de hectare, judetele cele mai afectate fiind Ilfov, Brasov, Prahova, Timis, Suceava si Iasi.
Este necesar sa scapam de aceste rozatoare, deoarece, pe langa pagubele financiare produse agricultorilor, unele dintre ele (in special soarecii si sobolanii) raspandesc si diferite boli infecto-contagioase periculoase atat pentru om, cat si pentru animale, precum tifos, nevroza hemoragica, trichinoza, turbare, ciuma, hepatita etc.
Exista mai multe metode prin care putem elimina prezenta lor daunatoare, însă de departe cea mai eficientă este apelarea la firme specializate in deratizare, deoarece rozatoarele sunt animale inteligente care pot calatori pe distante mari, iar actiunile discontinue fac imposibila eliminarea lor definitiva.
Deratizarea este procesul de eliminare, reducere substantiala si mentinere la un nivel redus a animalelor rozatoare daunatoare, aplicat de entitatile interesate, prin mijloace chimice sau ecologice. Legea ii obliga pe agentii economici sa efectueze interventii de deratizare cel putin o data la 6 luni sau ori de cate ori este necesar.
Cea mai buna solutie pentru persoanele care se confrunta cu problema rozatoarelor daunatoare este un simplu apel la o firma autorizata si specializata in deratizare, precum Pest Control. Firma ocupa primul loc in topul firmelor prestatoare de servicii DDD (Dezinsectie, Dezinfectie, Deratizare) din Bucuresti si Ilfov.
Pest Control se potriveste cerintelor fiecarui client: are o vechime pe piata de peste 8 ani in servicii de deratizare si nu doar, multumindu-i pe cei care sunt atenti la experienta de piata atunci cand aleg un partener pentru astfel de servicii. Pentru cei care sunt interesati de tehnologie, serviciile Pest Control sunt puse in practica cu aparatura de ultima generatie, adaptata la ultimele tendinte in cercetarile stiintifice si operata de personal calificat si cu multa experienta in domeniu. Si nu in ultimul rand, pentru persoanele care se tem de preturile exorbitante pe care firmele de deratizare le au, Pest Control este cea mai avantajoasa in raportul calitatea serviciilor-pret din Bucuresti: clientul nu plateste deplasarea si evaluarea, ci doar contravaloarea lucrarii.
Pest Control efectueaza deratizari atat in spatiile interioare, cat si in cele exterioare, prin metode precum amplasarea de statii de intoxicare ce au momeli cu raticid in interior si plasarea de capcane cu atractanti alimentari in locuri strategice. Dar dispun si de metode ecologice, spre exemplu, aplasarea de aparate cu ultrasunete, capcane cu adeziv sau capcane cu autodeclansare. Invazia de daunatori este o problema foarte serioasă pentru sanatate, apeleaza la o firma de deratizare autorizata pentru evitarea riscurilor.