Se stie deja ca durata de viata a unui transportor sau a unui lant de transmisie depinde de buna sa lubrifiere si asta se aplica inclusiv in domeniul agricol. Lubrifiantul trebuie sa patrunda foarte bine in lanturi, ca o pelicula subtire care va impiedica suprafetele sa se frece una de cealalta. De asemenea, vor fi protejate astfel si suprafetele care intra in cntact cu lanturile si suprafetele aflate intre ax si canelura, dar si intre suprafetele aflate intre placute. De foarte multe ori se foloseste in domeniul agricol uleiul Total care te va ajuta sa obtii lubrifierea corespunzatoare si care este cel mai recomandat produs de catre furnizorii de echipamente.
Cum se comporta lubrifiantul pe piese?
Pentru a se obtine avantajele lubrifiantului, acesta trebuie sa fie fluid, astfel incat sa poata patrunde in articulatii si intre placute. In acest sens se foloseste des vaselina Total. De asemenea, lubrifiantul utilizat ar trebui sa aiba si o capacitate foarte buna de umezire. Un ulei cu efect lubrifiant ar trebui sa aiba o vascozitate ridicata, care sa varieze cat mai mult tinand cont de modul sau de aplicare – manual, cu sistem de picurare, etc. Cu toate acestea, in anumite cazuri sau pentru anumite aplicatii, producatorul poate sa recomande utilizarea de vaseline. De foarte multe ori, lanturile care sunt operate in medii umede sau atmosfere umede, in momentul in care procesul de utiliare implica imersia totala sau partiala, va fi nevoie de lubrifiere. Spre exemplu, un serilizator care functioneaza intr-o fabrica de conserve are nevoie maxima de lubrifiere.
In cazul acesta, lanturile sunt special proiectate pentru a fi lubrifiate utilizand vaseline. Exista si canale de lubrifiere pe axe, astfel incat suprafetele care se afla intre ax si articulatie sau intre caneluri sa fie corect lubrifiate. De asemenea, suprafetele care intra in contact vor fi unse cu ajutorul unei pompe speciale.
Cele mai bune caracteristici ale lubrifiantilor
Unele dintre cele mai importante caracteristici ale lubrifiantilor sunt urmatoarele:
- Rezistenta la forfecare
- Adaugarea unui aditiv pentru a imbunatati indicele de vascozitate si pentru a pemrite un interval de functionare mai mare a fluidelor hidaulice – exista mai multe valori disponibile in prezent pe piata.
VII sunt polimeri care se pot diviza in lanturi mici in momentul in care sunt supusi solicitarilor de forfecare. In cazul acesta exista un indice de vascozitate redus, in timp ce vascozitatea de lucru nu mai este potrivita pentru operatiuni. Pentru a garanta functionarea optima a instalatiei in timp se va apela la lubrifianti stabili.
Comprotamentul lichidului in momentul in care este expus la apa si la aer conteaza foarte mult. Aerul si apa sunt poluanti pentru lichidul hidraulic. Prezenta lor face ca fluidul sa fie compresabil si asta duce la o precizie redusa in transmiterea fortei sau amiscarii.
Aerul si apa sunt poluanti pentru lichidul hidraulic. Prezenta acestora face ca fluidele sa fie compresabile ceea ce duce la o precizie redusa in transmiterea fortelor si miscarilor.
In plus, acestea pot sa aduca defectiuni peliculei de ulei si pot sa reduca durata de viata a uleiului in uz. Proprietatile care permit separarea uleiului cu poluantii sunt exrem de importante si sunt reprezentate de proprietatile de spumare si de cele de eliminare a aerului in ceea ce priveste aerul si capacitatea de dezmulsionare a apei.
Avand in vedere toate acestea, este important la fluidele alese sa fie cele mai potrivite pentru a evita problemele.