Metode pentru dezvoltarea limbajului la copii

Spread the love

Limbajul se dezvoltă și implementează încă din primii ani de viață, ceea ce înseamnă că expunerea copilului la activități și situații care să îi stimuleze această abilitate, îl va ajuta să aibă un vocabular complex și capacitatea de a vorbi logic în fața oricui. Iată doar câteva dintre recomandările specialistului de care poți ține cont de fiecare dată când discuți cu copilul tău dacă îți dorești ca acesta să poată susține conversații interesante de la o vârstă fragedă.

Formulează întrebări antrenante pentru cel mic

Asigură-te că îi ții mereu mintea activă, chiar și în cele mai banale situații. Încearcă să îl stimulezi la discuții interesante și pune-i întrebări despre absolut orice lucru sau fenomen din jur. Arată-i cât de mult contează orice răspuns și încurajează-l la fiecare încercare pentru a-i contura o încredere puternică în propria persoană și părerile pe care le are.

Încurajează-l să își argumenteze răspunsurile

Nu te mulțumi cu răspunsuri monosilabice, chiar dacă întrebarea este una banală. Întreabă-l mereu de ce, cum, unde. Roagă-l să îți spună părerea despre diverse lucruri și felicită-l de fiecare dată când o face. Fii principalul lui susținător și punct de sprijin totodată pentru ca el să poată să experimenteze cât mai mult din călătoria vorbirii de la o vârstă fragedă.

Cititul zilnic îl va ajuta să-și dezvolte rapid vocabularul

Lectura dinainte de somn este, fără îndoială, unul dintre momentele preferate din zi ale micuțului tău. Fie că îi citești tu, fie că îl lași să exploreze fără limite tărâmuri necunoscute, pune-i la dispoziție povești de adormit copii de pe edituradph.ro. Titluri interesate, întâmplări fascinante și personaje adorabile îl vor întâmpina încă de la primele rânduri și îi vor fructifica pasiunea pentru citit, astfel încât să devină o practică zilnică ce îl va ajuta și în ceea ce privește dezvoltarea vocabularului. Ce citesc azi? – Ruleta cu povești (carte cu roată) este o modalitate interactivă prin care să alegeți împreună lectura în fiecare seară. Învârtind roata de pe copertă, unul din cele 20 de titluri va fi ales automat, ceea ce vă va face decizia mult mai ușoară.

Obține atenția copilului înainte să îi vorbești

Asigură-te că cel mic este în totalitate atent la tine atunci când îi spui sau îl întrebi ceva. Înlătură orice l-ar putea distrage și transformă fiecare conversație pe care o aveți într-un moment important și serios în măsura în care este posibil. Ascultându-te pe tine vorbindu-i, va reuși mult mai ușor să înțeleagă sensul anumitor cuvinte, pentru ca mai apoi să și le însușească. Tu ești principalul său exemplu și cu cât îi vorbești mai mult, cu atât și el va avea curajul să înceapă să vorbească mai devreme, mai corect și mai mult.

Alege Editura DPH ca principal aliat în călătoria de descoperire și dezvoltare a vocabularului.