Pre Workout: cu sau fara cofeina?

pre workout
Spread the love

Principala diferenta dintre pulberile de pre antrenament stimulatoare si nestimulante este cofeina. In cazul majoritatii antrenamentelor prealabile care contin stimulente, cofeina este ingredientul responsabil pentru a oferi energie.

Cofeina furnizeaza energie deoarece blocheaza receptorii de adenozina ai creierului. Acest lucru mentine nivelurile scazute ale neurotransmitatorului adenozina. Deoarece nivelurile ridicate de adenozina sunt responsabile pentru senzatia de somnolenta, blocarea acelor receptori te face sa te simti plin de energie si alerta.

Produsele non-stimulente inainte de antrenament iti pot oferi totusi energie, dar nu contin cofeina. In schimb, maresc vigilenta si concentrarea cu ajutorul altor ingrediente care imbunatatesc fluxul sanguin. Poti vedea aici mai multe produse pre workout fara cofeina.

Cine ar trebui sa foloseasca pre-antrenament care contin stimulente?

Pentru unii oameni, un supliment inainte de antrenament care contine stimulente este alegerea potrivita. Daca te incadrezi in unul dintre urmatoarele grupuri, s-ar putea sa vezi rezultate mai bune atunci cand folosesti un antrenament prealabil care contine cofeina:

Iti plac antrenamentele de dimineata devreme

Iti este greu sa te ridici din pat si sa ajungi la sala dimineata? Faci in mod regulat exercitii fizice dimineata, dar simti ca nu esti atat de alert pe cat ati dori sa fii in timpul acelor sesiuni?

Daca acesta este cazul pentru tine, cofeina, datorita efectelor sale de blocare a adenozinei, te va ajuta sa combati acest lucru si sa te simti gata sa bati recorduri. Vezi aici suplimente nutritive pentru fitness.

Cofeina se metabolizeaza rapid

In general, antrenamentele stimulatoare prealabile sunt cele mai bune pentru cei care fac exercitii dimineata.

Cofeina are un timp de injumatatire de aproximativ 5 ore, ceea ce inseamna ca vei avea aproximativ 50% din ea inca in organism la 5 ore dupa ce o consumi. Din acest motiv, majoritatea oamenilor descopera ca nu pot folosi suplimente pre workout care contin stimulente mai tarziu, dupa-amiaza sau seara, fara a avea probleme de somn atunci cand vine ora de culcare.

Acestea fiind spuse, unii oameni sunt metabolizatori rapizi ai cofeinei. Organismul lor proceseaza cofeina mai repede decat altii, ceea ce inseamna ca o pot consuma mai tarziu in cursul zilei sau o pot consuma in cantitati mari (sau ambele) fara efecte secundare.

Ai obiective de pierdere de grasime

Ai obiective de pierdere de grasime? Daca da, un supliment care contine stimulente  poate ajuta sa vedeti rezultatele mai repede. Acest lucru se datoreaza faptului ca cofeina are unele efecte de ardere a grasimilor si de stimulare a metabolismului.

Unele suplimente care contin stimulente contin si alte ingrediente pentru arderea grasimilor, cum ar fi yohimbina, care poate bloca anumiti receptori din celulele adipoase pentru a te ajuta sa arzi grasimile si sa pierzi in greutate mai eficient.

In acelasi timp, unii oameni se descurca mai bine atunci cand folosesc un supliment non-stimulant pentru a intra in zona de antrenament.

Daca faci miscare dupa-amiaza sau seara, probabil ca va fi mai bine sa folosesti un supliment inainte de antrenament fara stimulente. Cofeina ramane in organism pentru o perioada de timp dupa ce o consumi, astfel incat iti poate afecta somnul si te poate mentine  conectat mult timp dupa ce ai terminat antrenamentul.