Cum functioneaza panourile solare?
Cantitatea de lumina solara care loveste suprafata pamantului intr-o ora si jumatate este suficienta pentru a face fata consumului de energie al intregii lumi pentru un an intreg. Tehnologiile solare convertesc lumina solara in energie electrica fie prin panouri fotovoltaice (PV), fie prin oglinzi care concentreaza radiatia solara. Aceasta energie poate fi folosita pentru a genera energie electrica sau poate fi stocata in baterii sau depozitare termica. Iata cum functioneaza panourile solare.
Mai jos, puteti gasi resurse si informatii despre elementele de baza ale radiatiei solare, tehnologiilor fotovoltaice si de concentrare a energiei solare-termice, integrarea sistemelor de retea electrica si aspectele non-hardware ( costuri soft ) ale energiei solare. De asemenea, puteti afla mai multe despre cum sa utilizati energia solara si industria energiei solare.
Radiatia solara este lumina – cunoscuta si sub denumirea de radiatie electromagnetica – care este emisa de soare. In timp ce fiecare locatie de pe Pamant primeste putina lumina solara pe parcursul unui an, cantitatea de radiatie solara care ajunge in orice punct de pe suprafata Pamantului variaza. Tehnologiile solare capteaza aceasta radiatie si o transforma in forme utile de energie.
Exista doua tipuri principale de tehnologii de energie solara – fotovoltaica (PV) si energie solara termica de concentrare (CSP). Se folosesc in acest sens panouri solare.
Bazele fotovoltaicei
Probabil ca sunteti cel mai familiarizat cu PV, care este utilizat in panourile solare. Cand soarele straluceste pe un panou solar, energia din lumina soarelui este absorbita de celulele fotovoltaice din panou. Aceasta energie creeaza sarcini electrice care se misca ca raspuns la un camp electric intern din celula, provocand fluxul de electricitate.
Sistemele de concentrare a energiei solare-termice (CSP) folosesc oglinzi pentru a reflecta si a concentra lumina soarelui pe receptori care colecteaza energia solara si o transforma in caldura, care poate fi apoi folosita pentru a produce electricitate sau stocata pentru o utilizare ulterioara. Este folosit in principal in centrale electrice foarte mari.
Tehnologia energiei solare nu se termina cu generarea de energie electrica prin sisteme fotovoltaice sau CSP. Aceste sisteme de energie solara trebuie sa fie integrate in case, afaceri si retele electrice existente cu diferite amestecuri de surse de energie traditionale si alte surse regenerabile.
O serie de costuri non-hardware, cunoscute sub denumirea de costuri soft, afecteaza, de asemenea, costul energiei solare. Aceste costuri includ autorizarea, finantarea si instalarea energiei solare, precum si cheltuielile pe care companiile solare le suporta pentru a achizitiona noi clienti, a plati furnizorii si a-si acoperi profitul. Pentru sistemele de energie solara de pe acoperis, costurile slabe reprezinta cea mai mare parte din costurile totale.
Energia solara poate ajuta la reducerea costului energiei electrice, contribuie la o retea electrica rezistenta, creeaza locuri de munca si stimuleaza cresterea economica, genereaza energie de rezerva pentru noapte si intreruperi atunci cand este asociata cu stocarea si functioneaza la o eficienta similara atat la scara mica, cat si la scara mare. Toate acestea sunt foarte importante mai ales acum cand solutiile alternative sunt tot mai viabile si tot mai cautate.