Oricine a infruntat un val de caldura fara aer conditionat (sau un ianuarie friguros) stie cum temperaturile extreme pot strica ora de culcare. Dar chiar si schimbarile mici pot insemna diferenta intre o tranzitie usoara in tara viselor sau un somn agitat. Recomandarea comuna pentru o temperatura ambientala buna pentru dormit este in intervalul 17-19 grade. Scopul final nu este sa te simti inghetat, ci sa scazi temperatura centrala (temperatura interna a corpului).
Temperatura centrala scade in mod natural in pregatirea pentru somn. Dar daca ajuti la asta, iti va fi mai usor sa adormi mai repede si mai profund.
Instaleaza o centrala buna
Un prim pas ar fi sa iti instalezi o centrala de buna calitate. Pe blu box sau acest site poti gasi mai multe astfel de centrale pe care sa le instalezi in casa ta pentru a obtine rezultate bune. Cu centrala potrivita va fi mult mai usor sa setezi temperatura pentru confortul propriu, astfel incat sa ai un somn bun.
Dormitorul trebuie sa fie confortabil si racoros
In mod ideal, dormitorul ar trebui sa fie la confortabil si racoros, undeva la maxim 18 grade pe timpul noptii, dar daca acest interval vi se pare prea rece sau prea cald, experimentati cu mici ajustari ale termostatului sau utilizati un ventilator sau un incalzitor pentru a schimba temperatura.
Purtati sosete daca aveti picioarele reci
Picioarele sunt zone foarte vascularizate, astfel incat pielea si temperatura centrala de acolo afecteaza temperatura restului corpului.
Purtarea sosetelor din materiale respirabile (bumbac, lana) incalzeste pielea, ceea ce semnaleaza creierului ca este timpul sa doarma. De asemenea, aduce fluxul de sange si caldura la suprafata pielii; caldura se disipeaza apoi in aer, racind corpul.
Ca urmare, este posibil sa adormi putin mai repede si sa petreci mai mult timp in somn profund; intr-un experiment, incalzirea picioarelor a fost deosebit de eficienta pentru a ajuta adultii in varsta sa doarma mai profund.
Faceti un dus cald sau o baie inainte de culcare
Cateva minute de contact cu apa calda ridica temperatura pielii, ceea ce face ca si corpul tau sa scape de caldura si sa se raceasca. Apoi, poti adormi mai usor si poti experimenta un somn mai profund. Oamenii de stiinta numesc acest lucru „efectul de baie”. Poti face acest lucru cu o ora sau doua inainte de a merge la culcare.
Imbraca patul in straturi
Somnul este o intreprindere dinamica. S-ar putea sa fii obosit, dar fluxul tau de sange, nivelurile hormonale si activitatea celulelor nervoase sunt inca in continua schimbare, iar asta afecteaza cat de cald sau rece te simti.
Pastrati un cearsaf, patura si cuvertura suplimentara pe sau langa pat. Daca curentul de aer va face camera mai rece iarna sau daca preferati sa nu folositi aerul conditionat vara, ajustati asternutul in functie de sezon.
Respectati fibrele naturale respirabile, cum ar fi bumbacul sau inul pentru cearsafuri si bumbacul sau lana pentru paturi. Opteaza pentru cuverturi cu husa din bumbac si umplutura cu pene. Va fi mult mai usor sa obtineti rezultate bune astfel.