Cum sa eliminam corect capusele din piele

Spread the love

Daca esti una dintre persoanele care merge vara in parc dar se teme de capusele din piele, iata ce trebuie sa stii. Doctormit.ro ne recomanda cele mai bune metode prin care putem indeparta o capusa.

Capusele sunt asemanatoare paienjenilor, scorpionilor si acarienilor, iar cand acestea musca un om sau un animal si incep sa se hraneasca pot sa transmita bacterii, virusi sau paraziti. Capusele pot sa transmita boala Lyme, la doar 24 sau 36 de ore de la muscatura. Sunt si alte afectiuni, mai rare, precum virusul Powassan, care este foarte periculos, iar transmiterea poate avea loc in doar 15 minute. Si mai rar de atat, capusele pot provoca paralizie sau declansa alergie la carnea rosie.

Acestea sunt motivele pentru care indepartarea capusei din piele trebuie sa se faca cat mai repede. Aceeasi atentie pe care o acordam persoanelor, e bine sa o aratam si animalelor de companie deoarece si acestea pot sa fie muscate de capuse. Bineinteles ca asta nu inseamna ca trebuie sa stam acasa sau sa nu scoatem animalele la plimbare prin parc.

In acest sens, scoaterea capuselor trebuie sa se faca cat mai repede. Apoi trebuie sa stergem muscatura de capusa cu spirt si sa fim atenti la aceasta pentru cateva saptamani, pentru a ne asigura ca nu dezvoltam o eruptie cutanata, care ar putea indica prezenta bolii Lyme. Totodata, este important sa tinem sub observatie starea generala de sanatate.

Insa, nu este obligatoriu ca toate persoanele sa dezvolte o eruptie cutanata atunci cand au contractat boala Lyme, pe cand, celelalte boli nu implica eruptii deloc. Persoanele care au simptome asemanatoare cu cele ale gripei, in acea perioada nu este sezonul gripei, e bine sa faca teste pentru bolile cauzate de capuse.

In cazul in care ai o capusa rupta in piele dupa ce o scoti cu penseta, e important sa nu te ingrijorezi prea mult si sa aplici spirt pentru a steriliza zona. Gura capusei nu va provoca infectii, iar pielea va exclude partile ramase din capusa.

Pe de alta parte, daca ne-a muscat o capusa e important sa nu facem cateva lucruri. Sa nu apelam la o multime de obiceiuri vechi, cum ar fi utilizarea de vaselina, aprinderea unui chibrit sau folosirea uleiurilor esentiale, deoarece, incercarea de a incalzi sau de a sufoca o capusa poate face ca aceasta sa se adanceasca mai mult in piele. Tocmai de aceea sunt anumite practici care nu sunt deloc recomandate.

In ultimul rand, sa nu consideram ca suntem in siguranta doar daca nu ne aflam in padure sau in iarba inalta.

Trebuie sa ne bucuram de plimbarile in aer liber si sa stim cum sa procedam pentru a indeparta o capusa din piele asa cum trebuie.

Informatii suplimentare gasim in urmatorul videoclip DoctorMIT: