Zece sfaturi pentru întreținerea corectă a rulmenților

Spread the love

 

Ceasurile, skateboard-urile și utilajele industriale, au toate un lucru în comun. Dar oare care este acesta? Deși provin din domenii diferite, tote au nevoie ca mișcarea de rotație să fie lină, iar acest lucru se obține cu ajutorul rulmenților Koyo sau al celor de la alți producători. Cu toate acestea, pentru a obține fiabilitate și performanță, au nevoie de o întreținere și o manipulare corectă. Acest lucru va crește durata de viață a rulmentului, prevenind multe probleme uzuale, care pot duce frecvent la defecțiunea rulmentului și la perioade de nefuncționare care costă bani. În cele ce urmează, specialiștii în rulmenți Koyo de la Leco vă prezintă zece sfaturi valoroase pentru o îngrijire optimă a rulmenților:

  1. Manevrați și depozitați corect rulmenții Koyo

În foarte multe aplticații, rulmenții sunt expuși la factori de contaminare, umezeală, praf sau murdărie, iar pentru a evita contaminarea, aceștia trebuie manipulați și depozitați corect. În primul rând, rulmenții Koyo trebuie depozitați orizontal în ambalajul lor original într-un mediu curat, uscat și la temperatura camerei. Atunci când rulmenții sunt manipulați inutil, de exemplu, dacă ambalajul lor este îndepărtat prea curând, rulmenții pot și expuși la coroziune sau agenți contaminanți. Rulmenții sunt componente fragile și trebuie tratați cu grijă. În acest sens, pentru a evita vătămările permanente, nu ar trebui utilizați acei rulmenți sau componentele lor, care au fost scoase din ambalaj și mai apoi abandonate.

  1. Folosiți instrumente profesionale

La manipularea rulmenților se recomandă utilizarea echipamentelor și instrumentelor potrivite. Uneltele care nu sunt special recomandate pentru utilizare în timpul montării și demontării rulmenților pot provoca daune, zgârieturi și uzuri inutile. Extractoarele de rulmenți sau încălzitoarele cu inducție, de exemplu, sunt proiectate special pentru rulmenți.

  1. Verificați carcasa rulmentului și arborele

Înainte de montarea rulmentului, verificați starea fizică a carcasei și a arborelui. Folosiți o cârpă moale pentru a curăța suprafețele, înainte de a vă familiariza cu metoda corectă de montare.

  1. Montați corect rulmenții

Atunci când vă montați rulmenți pentru alternatoare, trebuie să utilizați metoda corectă. Metoda de montare variază în funcție de tipul rulmentului și de tipul de potrivire. Inelele cu rulmenți cu bile radiale pot fi montate cu o varietate de accesorii, de la accesorii glisante la accesorii de presare strânse, în funcție de tipul de sarcină, viteza și nivelurile de vibrații. Aplicarea unei presiuni pe inelul greșit la montare poate duce la deteriorarea elementelor de rulare. La fel, ar trebui evitate reglările excesiv de slăbite sau excesiv de strânse, fără a ține cont de dimensiunile în afara toleranțelor ale arborilor.

  1. Aplicați corect lubrifierea

Una dintre principalele cauze ale defecțiunii unui rulment este lubrifierea defecțioasă. Aceasta se poate manifesta prin utilizarea lubrifiantului nepotrivit, dar și prin utilizarea lubrifierii excesive sau prea slabe. Lubrifiantul se alege în funcție de condițiile de mediu, temperatură, viteză și sarcină.  Specialiștii în rulmenți de la Leco vă pot consilia cu privire la lubrifierea adecvată și pot controla lubrifierea rulmentului cu până la câteva miligrame de grăsime. Deci, asigurați-vă că vă faceți corect lubrifierea,  astfel încât să nu aveți probleme mai târziu.

  1. Evitați temperaturile ridicate în afara sferei de acțiune a rulmentului

Dacă un rulment de oțel este supraîncălzit, temperaturile de funcționare fiind peste limita pentru care a fost proiectat, acesta se poate deforma sau materialul rulmentului se poate deteriora, ducând la o capacitate redusă de încărcare și în final la cedarea întregului echipament. Primul pas este să vă alegeți rulmentul adecvat pentru domeniul sau mediul de temperatură în care va funcționa. Când efectuați întreținerea regulată, țineți cont și verificați dacă inelele, elementele de rulare și carcasele sunt decolorate, deoarece acest lucru ar putea indica supraîncălzirea. Aceasta poate fi însă și rezultatul temperaturilor de funcționare excesive, dar și al lubrifierii necorespunzătoare și necesită atenție rapidă.

  1. Evitați coroziunea, acolo unde este posibil

Coroziunea este dușmanul natural al rulmenților. Dacă rulmenții sunt expuși la umezeală, în timp, coroziunea va fi inevitabilă. Aceasta poate cauza pătrunderea ruginii în pista de rulare, ducând, în cele din urmă, la defectarea prematură a rulmentului și echipamentului. Purtarea mănușilor va proteja rulmentul de transpirație sau alte lichide. Atunci când sunt utilizați în aplicații pentru medii corozive, selectarea rulmentului potrivit este esențială. De exemplu, alegerea unui rulment din oțel inoxidabil 316 cu garnituri este adesea o alegere bună în medii marine sau chimice.

  1. Alegeți cu atenție rulmentul de schimb

Când un rulment pentru alternator, de exemplu, ajunge la finalul duratei sale de viață, aveți grijă să-l înlocuiți cu unul care este identic sau de o calitate superioară celui original. Un rulment de schimb de calitate scăzută va avea șanse mai mari să cedeze și ar putea duce la o defecțiune mai costisitoare a alternatorului pe termen lung.

  1. Monitorizarea

Se întâmplă mai rar ca un rulment să cedeze fără semne de avertizare. Zgomotul excesiv sau creșterea vibrațiilor sau a temperaturii ar putea fi simptome ale unei probleme mai grave. Dacă un rulment începe să prezinte anomalii de funcționare, trebuie să-l monitorizați mai atent.

  1. Apelați la experți

În cele din urmă, dacă aveți orice dubii cu privire la funcționarea unui rulment, solicitați ajutorul unui expert. La Leco, avem specialiști în rulmenți care vă pot sfătui cu privire la cea mai bună metodă de întreținere pentru aplicația dvs. specifică și vă pot ajuta la diagnosticarea oricărei probleme a rulmentului. La fel, dacă este necesar, puteți trimite rulmenții cu probleme la experții noștri, care îi vor inspecta și lubrifia.