Te ispiteste ideea de a incepe diminetile cu o sesiune de jogging in aer liber, dar imprejurimile nu te incanta? Ai vrea sa te poti bucura de aceasta activitate chiar la tine acasa? Ia-ti o banda de alergat si antreneaza-te in conditiile stabilite de tine. Acasa sau la sala de fitness vei putea parcurge distantele dorite, prin setarea parametrilor optimi nivelului tau de pregatire fizica.
Multi cred despre acest echipament de fitness ca este doar un excelent consumator de calorii, care te ajuta sa dai jos surplusul de kilograme. In realitate, beneficiile asupra sanatatii si calitatii vietii sunt numeroase, banda din oferta Sport-Mag.ro exercitand un efect pozitiv din interiorul spre exteriorul corpului, punand la treaba metabolismul, sistemul cardiovascular, muscular, nervos si restabilind o stare generala buna. E adevarat ca toate procesele declansate la nivel celular vor avea ca rezultat obtinerea unei forme fizice de admirat, insa sanatatea aparatului respirator, rezistenta la efort, cresterea imunitatii si oxigenarea tesuturilor vor restabili echilibrul optim in organism.
Cum trebuie sa te antrenezi pe banda de alergat pentru a nu fi in pericol?
Fiecare antrenament trebuie adaptat la pregatirea fizica si starea de sanatate. Daca exista recomandari medicale care iti restrictioneaza un anumit efort, trebuie sa il iei clar in calcul sau sa lucrezi sub supravegherea unui instructor specializat. Orice sesiune la banda se incepe gradual, de la o alergare usoara, care poate avea rol de incalzire a muschilor, ajungand treptat la un nivel de antrenament mai intens.
Pentru a-ti cunoaste limitele si a sti cand trebuie sa treci la urmatorul nivel sau cand sa te opresti, este indicat sa iti faci o autoevaluare in cativa pasi simpli. Incearca banda de alergat la o panta de inclinare de 1–2% si incepe cu un pas lejer de mers pentru circa 5 minute. In acest mod, acorzi corpului un timp important de acomodare la perioada de efort fizic ce va urma. Monitorizeaza-ti pulsul si ritmul cardiac si observa schimbarile care au loc in corp. Daca te simti confortabil, poti creste intensitatea antrenamentului, in caz contrar, la aparitia intepaturilor in splina si a ritmului cardiac haotic, este recomandat sa iei o scurta pauza, revenind la banda dupa reechilibrarea parametrilor.
Incetineste ritmul sau opreste-te cand corpul iti impune
Pauzele sau incetinirea ritmului de antrenament se impun ori de cate ori primesti semnale de suferinta din partea corpului. In general, cei mai multi incepatori acuza dureri de splina, pierderea suflului sau crampe la nivelul gambelor si coapselor. Cea mai neinspirata idee ar fi sa fortezi si sa continui ritmul suprasolicitant. Nu este deloc indicat sa faci acest lucru!
Daca perioada de incalzire nu ti-a pus niciun fel de dificultate, poti creste treptat viteza de rulare la banda de alergat. Mentine o postura corecta a corpului, cu spatele drept si privirea spre inainte, fara a te uita in directia picioarelor. Nu iti tine respiratia! Antrenamentul la banda solicita plamanii si inima, asadar reglarea respiratiei este esentiala.
Pe langa viteza si panta stabilite la aparat, timpul de antrenament este un alt indicator al performantelor tale. Chiar daca la inceput timpul nu va fi unul impresionant, nu te descuraja! Orice inceput este dificil, iar corpul are nevoie de un timp de adaptare la noile tale obiective. Nu vei putea sustine un efort de 45 de minute de la prima sesiune, dar, in timp, vei dobori acest record.
Foloseste inteligent banda de alergat si bucura-te de sanatatea unui supererou!