Fisa medicala pentru permis: cat de importanta este pentru siguranta in trafic?

fisa medicala
Spread the love

Automobilul este una dintre principalele piese de puzzle ale societatii moderne. Gratie automobilului, reusim sa micsoram distante si sa castigam foarte mult timp, ceea ce ne deschide o multime de usi.

Folosirea unui autoturism nu vine fara riscuri, insa. Viteza, nerespectarea regulilor de circulatie sau lipsa atentiei pot duce la adevarate tragedii. Tocmai din acest motiv, legislatia rutiera a cunoscut modificari constante de-a lungul timpului, iar soferii au fost nevoiti sa se adapteze.

Astazi, orice sofer trebuie sa aiba in buzunar un permis de conducere, iar pentru a obtine permisul trebuie sa aiba in posesie o fisa medicala, disponibila pe site-ul fisamedicala.info, sa invete legislatia rutiera si sa sustina un examen compus din doua parti: teoretica si practica.

De ce este nevoie de fisa medicala pentru permis?

Fisa medicala este un document pe care foarte multi viitori soferi il considera o simpla piedica birocratica in calea obtinerii permisului. Realitatea este alta, insa. Acest document este cel putin la fel de important ca si cunoasterea legislatiei sau frecventarea orelor de practica.

Fisa medicala ofera dovada incontestabila asupra faptului ca persoana care a solicitat-o este apta din punct de vedere clinic si psihologic pentru a conduce o masina pe drumurile publice. In lipsa acestui document, riscurile sunt uriase, in conditiile in care persoanele bolnave pot avea crize care sa le impiedice sa conduca in siguranta.

fisa medicala
fisa medicala

Care sunt investigatiile care se fac pentru obtinerea fisei medicale?

Evident, investigatiile au in vedere doar acele afectiuni care ar putea pune in pericol participantii la trafic. Cabinetele medicale prin care trebuie sa treaca orice aspirant la titlul de sofer sunt urmatoarele:

1. Cabinetul de psihiatrie. Este esential un aviz psihologic care sa ateste ca elevul scolii de soferi nu sufera de boli psihice;

2. Medicina interna. Sanatatea generala a fiecarui sofer trebuie sa fie buna, in asa fel incat sa nu existe pericolul unei crize cauzate de functionarea incorecta a unui organ.

3. Ortopedie. Evident, membrele trebuie sa functioneze corect, in asa fel incat toate actiunile din spatele volanului sa fie cat se poate de normale.

4. Neurologie. Reflexele trebuie sa functioneze si ele cat se poate de corect, fiind esentiale in situatii extreme cand este nevoie de o frana urgenta sau de o reactie rapida din spatele volanului.

5. Oftalmologie. O alta obligatie pentru orice sofer este aceea de a avea o vedere binoculara buna. In cazul in care acest lucru nu este posibil, ochelarii pot rezolva problema.

6. ORL. Nu in ultimul rand, auzul trebuie sa fie foarte bun pentru a putea exista reactii in cazul in care exista pericole care sunt avertizate prin zgomote.

Fisa medicala pentru permis este o parte esentiala, asadar, in procesul de obtinere a dreptului de a conduce.

Din fericire, aceasta se poate obtine foarte usor in clinicile specializate care au toate cabinetele in aceeasi cladire si, odata obtinuta, are o valabilitate de 6 luni, pe tot teritoriul Romaniei. Dupa ce ai obtinut aceasta fisa, tot ceea ce ai de facut este sa te asiguri ca asimilezi toate informatiile oferite de legislatia rutiera si ca fiecare iesire cu masina este in deplina siguranta.