Pierderea dinților este o problemă gravă de sănătate și estetică. În trecut, singura soluție după extracția dinților a fost introducerea unei proteze – detașabilă sau permanentă, așa-numitul pod. Cu toate acestea, conștientizarea pacienților și așteptările acestora sunt în continuă creștere, ceea ce se traduce printr-un interes din ce în ce mai mare pentru tratamentul implantului, în ciuda prețului relativ ridicat. Dar care sunt indicațiile pentru plasarea implantului și ce trebuie să știi despre pret implant dentar?
Ce sunt implanturile dentare?
Un implant dentar este un fel de proteză dentară, a cărei sarcină este de a reconstrui dinții pierduți. Există o mare diferență între un implant și o proteză. O proteză (completă sau parțială) este un element mobil care este plasat peste gingii pentru a înlocui dinții lipsă. Dinții din proteză sunt din porțelan sau acril și sunt montați pe o placă acrilică. Protezele dentare se introduc cu ajutorul cremelor speciale de fixare sau se pot sprijini pe o structură metalică.
Implantul este un fel de șurub care este introdus în osul maxilarului. Este fabricat din titan care nu se corodează și este bine tolerat de corp. Acționează ca o rădăcină a dinților. La câteva luni după ce implantul este plasat în dinte, structura acestuia fuzionează cu țesutul osos. Când aceste elemente se reunesc, un bont și o coroană dentară sunt plasate pentru a umple cavitatea.
Implant dentar – tipuri
Implantologia este un domeniu de stomatologie în continuă dezvoltare, care oferă pacienților tot mai multe soluții. În prezent, pacienții au două opțiuni dintre care să aleagă:
- implanturi de titan,
- implanturi de zirconiu.
Implanturile de titan, așa cum sugerează și numele, sunt fabricate din titan . Este un metal cu biocompatibilitate și durabilitate ridicate. Se integrează rapid cu osul, făcând implanturile dentare din acest metal durabile, stabile și rezistente. Unii oameni indică culoarea implantului ca dezavantaj al acestei soluții. Dacă linia gingiei este coborâtă (de exemplu, din cauza igienei bucale precare), partea metalică poate deveni vizibilă. În cazuri foarte rare, titanul poate provoca reacții alergice.
O alternativă la implanturile de titan sunt implanturile de zirconiu realizate din oxid de zirconiu. Acestea sunt de culoare fildeșului și proprietățile lor seamănă mai mult cu țesutul dentar natural. Sunt la fel de durabile ca implanturile din titan și se integrează la fel de bine cu țesutul osos. Cu toate acestea, nu toți implantologii au experiență cu acest tip de implanturi.
Implanturile se pot diferenția și datorită timpului de așteptare pentru efectul tratamentului. Este vorba despre implanturi monofazate și bifazate . Primele sunt complet inserate în timpul primei vizite, datorită căreia pacientul părăsește cabinetul dentistului în aceeași zi deja cu un dinte. Acest lucru nu este întotdeauna posibil, iar plasarea implanturilor necesită mai mult timp. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu lacune semnificative în dentiție. Este vorba atunci despre implanturi în două faze. În primul rând, implantul în sine este implantat și, după vindecarea plăgii, care durează până la câteva luni, este plasată o coroană.
Tipul de implanturi ar trebui să fie selectat de medicul dentist în consultare cu pacientul, astfel încât să își îndeplinească așteptările estetice și să se încadreze în bugetul presupus.
Indicații pentru plasarea unui implant dentar
Implanturile dentare sunt recomandate persoanelor care se confruntă cu absența dinților. Lipsa dinților poate avea diverse motive – extracția dinților ca urmare a modificărilor carioase progresive, eșecul deformării mugurilor dentari, parodontita netratată. Maseaua de minte nu trebuie înlocuită cu un implant, atunci când este extrasă, căci nu este necesar. Ca o consecință a pierderii dinților, oasele dispar treptat, ceea ce duce la tulburări de ocluzie, spasme musculare, dureri de cap recurente și modificări ale formei feței. Amplasarea implantului previne acest proces. Mai mult, implanturile dentare sunt mult mai confortabile pentru pacienți decât protezele standard.