Beneficiile melaninei

Spread the love

 

Melanina este un pigment maro, negru sau rosu si este cea care da culoare pielii, parului si irisului. Chiar daca ea se afla in mod natural in organism, uneori este necesar sa o suplimentezi pentru a evita anumite probleme neplacute, cauzate de lipsa ei. sunt mai multe forme de melanina la barbati, dintre care cele mai importante sunt eumelanina, feomelanina si neuromelanina. Toate sunt substante iinsolubile atat in apa cat si in acizi si au functii de protectie, pentru ca vor proteja geomul de actiunea razelor UV.

Melanina are o varietate de functii biologice

  • pigmentarea parului
  • pigmentarea pielii
  • protectia ochilor si a pielii de lumina soarelui

Melanocitele produc melanina in asa-numitul strat bazal, care este cel mai interior strat al epidermei. Keratinocitele transporta apoi melanina la suprafata pielii.

Diferentele de pigmentare a pielii intre oameni se datoreaza raportului dintre eumelanina si feomelanina, precum si numarului de melanocite.

Feomelanina este responsabila de culoarea roz a buzelor, mameloanelor si altor parti pigmentate ale corpului.

Diferite culori de par rezulta din diferite proportii ale diferitelor forme de melanina. De exemplu:

Cum influenteaza melanina culoarea parului

  • negru – o cantitate mare de eumelanina
  • maro – o cantitate moderata de eumelanina
  • blond – o cantitate foarte mica de eumelanina
  • rosu – in principal feomelanina, cu doar o cantitate mica de eumelanina

Beneficii

Melanina are o varietate de proprietati benefice, inclusiv:

Protectie impotriva luminii UV

Melanina este un agent absorbant UV si este capabil sa protejeze pielea impotriva efectelor luminii UV pe suprafata pielii. De asemenea, ofera protectie impotriva UVB si a luminii albastre. Prin urmare, daca ai suficienta melanina te vei proteja eficient de lumina UV. De asemenea există și creme pentru solar ce conțin melanina.

Eumelanina protejeaza pielea de lumina UV, in timp ce feomelanina nu. Drept urmare, persoanele cu mai multa feomelanina, precum cele cu parul blond sau rosu si pielea deschisa, sunt mai susceptibile sa sufere arsuri la soare.

Melanina are, de asemenea efecte protectoare impotriva speciilor reactive de oxigen (ROS). Acestea sunt produse secundare ale proceselor celulare din corp. Un studiu din 2012 bserva ca atunci cand exista o acumulare de ROS in celule, acestea pot provoca leziuni celulare si stres. ROS are legaturi cu imbatranirea, cancerul si diabetul .

Melanina este capabila sa preia ROS care se formeaza atunci cand lumina UV stimuleaza stresul oxidativ pe piele. Unele cercetari pe animale au indicat, de asemenea, alte beneficii potentiale ale melaninei.

De exemplu, un studiu din 2016 efectuat pe sobolani a constatat ca melanina pe baza de plante poate fi capabila sa previna formarea ulcerelor de stomac . Acest lucru sugereaza ca melanina ar putea juca un rol in protectia intestinului.

In plus, cercetarea anterioara. de asemenea, a aratat ca melanina poate contribui la reducerea inflamatiei in organism, prevenind leziunile ficatului. De asemenea, poate juca un rol in sistemul imunitar.

Ce afecteaza nivelurile de melanina din piele?

Cantitatea de melanina din piele va varia de la o persoana la alta. Genetica joaca un rol dominant in cantitatea de melanina din pielea unei persoane.

Melanocitele adapostesc melanina in celule numite melanosomi. Cantitatea de melanina din piele este cea care influenteaza cantitatea si distributia melanocitelor.

Un studiu din 2020 constata ca diferentele de pigmentare a pielii se datoreaza numarului de melanocite prezente in piele, precum si raportului dintre eumelanina si feomelanina.

De obicei, cei cu pielea deschisa au melanocite care au grupuri de doi sau trei melanozomi.

In schimb, cei cu pielea inchisa la culoare au, in general, melanozomi individuali care pot produce si mai rapid melanina pentru keratinocite. Alti factori care pot afecta nivelul de melanina din piele include:

  • varsta
  • expunerea la lumina UV
  • inflamatie
  • modificari ale nivelului hormonal

Pentru mai multe informatii fie acestea legate de melanina, beneficiile vitaminelor D, bronzare organica sau orice alta intrebare legate de solarii, nu ezita  sa ne contactezi pe site-ul nostru web bronzare.ro