Cum sa te deplasezi curat si ecologic?

Spread the love

Trotinetele electrice au devenit in perioada pe care o traversam un mijloc de transport si recreere din ce in ce mai dorit de catre publicul larg, datorita posibilitatilor de “fentare” a traficului infernal din orase. Foarte multi utilizatori, sau persoane care vor sa isi achizitioneze unul, vor sa o faca si datorita convingerilor in legatura cu faptul ca folosirea trotinetei electrice aduce beneficii mediului inconjurator si astfel, utilizatorii contribuie la protejarea naturii. Pe smartbalance.ro poti gasi cele mai interesante modele de trotinete electrice.

Desigur, aceasta premisa este una corecta, insa exista necesitatea unor lamuriri suplimentare, fiindca, chiar si in cazul in care utilizam o trotineta electrica, asta nu insemna ca impactul asupra mediului este nul. Daca o comparam cu un autoturism, trotineta voastra electrica cantareste o mica parte din greutatea si dimensiunile oricarei masini si, prin urmare, incepe cu un avantaj masiv in ceea ce priveste modalitatile ecologice de deplasare. O masa mai mare de transportat, precum cea a unui autoturism, inseamna o eficienta generala mai redusa, deoarece masina necesita mai multa energie pentru a se putea deplasa. Din acest punct de vedere avantajele se pot observa de catre orice om.

Trecand mai departe la detalii, si aboradand o componenta esentiala a trotinetei – motorul, se poate afirma ca acesta are un proces similar de productie cu al altor motoare, continand acelasi tip de minerale din pamanturi rare care se regasesc intr-un autoturism electric sau intr-un generator de energie eoliana, singura diferenta fiind data tot de cantitate, ca si in exemplul anterior. Acest aspect negativ poate fi imbunatati de catre utilizator prin alegerea unui trotinete electrice cu un motor de buna calitate si o baterie fiabila si durabila. Acest aspect va impiedica necesitatea de a vinde periodic trotineta pentru a va cumpara una noua si va va face viata mai placuta, evitandu-se uzura prematura a bateriilor ieftine.

Trotineta este de obicei fabricata din aluminiu plus anumite parti care sunt fabricate din otel, metale care, desi sunt disponibile la scara larga, procesele de productie si extractie consuma destul de multa energie. Cu toate acestea, atunci cand metalele sunt refolosite, procesul aferent consuma cu 95% mai putina energie decat cea necesara pentru exploatarea initiala. Nu toate materialele utilizate pentru constructia unor trotinete pot fi usor reutilizate. Sunt de evitat materialele din plastic, fibra de carbon, care, desi au avantajul de a cantari putin, sunt foarte greu sau imposibil de reciclat. Pentru mai multe detalii, intra pe smart balance info aici.

Desi in comparatie cu un autoturism cu motor pe ardere interna, trotineta nu genereaza gaze de evacuare, deoarece este alimentata exclusiv de un motor electric, ar trebui sa ne gandim totusi ca energia necesara pentru alimentarea sa vine dintr-o sursa care este poluanta. Cu toate acestea, spre deosebire de masina medie care emite 650 de grame de CO₂ pe km, emisiile unei trotinete personale care parcurge aceeasi distanta, sunt de aproximativ 65 de grame.

Se poate spune deci, ca trotineta electrica, desi este incomparabil mai prietenoasa cu mediul decat folosirea autoturismului, nu este lipsita de amprenta de carbon, emisiile fiind create la fabricarea acesteia, precum si prin generarea de energie electrica necesara pentru alimentare.