Surse inovative de iluminat interior

Spread the love

Functionalitatea si designul sistemelor de iluminat interioare transforma ambientalul atat estetic cat si prin iluminare adecvata necesitatilor. In trecut, aspectul sistemelor de iluminat interior juca un rol deosebit de important pentru amplificarea stilului arhitectural al locuintei. Astazi varietatea enorma de surse cu forme, colorit, dimensiuni si uz de folosinta diferit capata o ampla abordare din punct de vedere al multiplei utilitati. Sursele inovative de iluminat au o durata mare de viata, consumul de energie este fin optimizat, iar designul si utilitatea imbraca o multime de expuneri decorative. Alegerea corpurilor de iluminare trebuie sa aduca un grad de iluminare neutru in incapere, acesta situandu-se cel mai aproape de lumina naturala. Lumina rece si lumina calda este specifica pentru anumite tipuri de functionalitati, versatilitatea surselor de iluminat jucand un rol foarte important pentru reglarea usoara si obtinerea atmosferei dorite.

Tipuri de lumina adaptate necesitatilor

Lumina accesibila la o intensitate care se invarte in jurul doleantelor personale necesita o imbinare adecvata de surse inovative. Calitatea luminii, compatibilitatea acesteia cu anumite necesitati cum ar fi un cadru romantic sau de lucru si adaptabilitatea ideala formeaza o gama preferentiala greu de pus in practica cu un singur sistem de iluminat. Astfel, ia nastere multifunctionalitatea avansata a unor corpuri de iluminat care au posibilitatea de a acoperi mai  multe tipuri de lumina adapate necesitatilor.

Lumina imbraca forme desprinse din tipologia dorintelor, alegerea si implementarea sistemelor de iluminat intern fiind incadrate in functie de preferinte in designul locativ.

Lumina ambientala este o forma de expunere a unui fond luminos uniform si difuz ce cade asupra intregii incaperi. Pentru aceasta forma de iluminare se foloseste de regula un element central pe tavan  ce dispereaza lumina calda.

Lumina pentru accentuarea unor zone de interes se foloseste, de regula, prin amplificarea luminoasa a unor obiecte decorative de suflet. Punctul de atractie este expus unui fond luminos cu ajutorul unor aplice sau lampadare.

Lumina functionala are ca destinatie o fina optimizare si expunere a corpurilor de iluminat in raport cu zona de activitate specifica: gatit, machiat, citit, barbirit, epilat si asa mai departe.

Lumina decorativa imbraca o forma de completare armonioasa a utilului cu placutul, accentul urmarind linia de accesorizare cu rol decorativ si mai putin pentru uz de folosinta larg. Aplice de perete, lampadare, lustre sau orice alt corp poate fi incadrat ca sursa de lumina decorativa daca este ales ca punct de atractie pentru incaperea respectiva.

Intensitatea luminoasa

O inovatie pentru iluminatul adaptabilizat il reprezinta LED-ul cu putere reglabila. O gama variata de becuri pot fi usor folosite pentru a reda optimizarea de care fiecare spatiu are nevoie. Intensitatea luminoasa poate fi ajustata pentru diversele activitati desfasurate de-a lungul unei zile. Becurile se prezinta diferentiat pe clase energetice ce au ca element standardizat consumul, dimensiunea si rezistenta. Becurile cu putere reglabila sunt usor de folosit in spatii in care nu trebuie sa iti concentrezi atentia pe anumite detalii.

Lumina calda sau rece

In general lumina calda este mai blanda si este potrivita pentru dormitor, living si o parte din hol, iar lumina rece este potrivita pentru baie, bucatarie sau zona de citit. Combinarea lumini calde cu cea rece aduce o nota de functionalitate crescuta pentru anumite tipuri de activitati. Difuzia luminii in incapere trebuie sa fie confortabila si sa nu oboseasca vizual. Pentru a obtine un grad de iluminare neutru trebuiesc integrate mai multe corpuri de iluminat cu concentrare asupra folosintei intr-o anumita parte a camerei. Spre exemplu, pentru living se poate folosi o lustra centrata in mijlocul incaperii cu lumina calda avand ca destinatie de folosinta atmosfera relaxanta, iar in zona destinata cititului se va amplasa inca o sursa de lumina rece propice acestei activitati. Si in baie, bucatarie sau hol se poate aplica aceasta imbinare in functie de necesitati si de configuratia incaperilor. Dormitorul este singurul care poate fi utilat doar cu sursa de lumina calda, pentru ca are ca destinatie odihna, destinderea, meditatia.

Corpuri de iluminat inovatoare

Inovarea asupra corpurilor de iluminat se remarca prin expuneri de design creativ, accesibilitate asupra modelarii luminozitatii, functii extinse de control si consum optimizat.

Printre inovatiile atractive si usor de incadrat ca surse de iluminat se numara lampile iconice, lampile crystal LED, aplica de perete cu senzor de miscare, proiectoare cu LED instalmen.ro sau alte corpuri de iluminat cu telecomanda. Montarea rapida si functionalitatea pentru sistemele cu LED asigura un consum optimizat cu pana la 80% fata de sistemele clasice cu filament. In materie de aplice si plafoniere LED consumul este optimizat corespunzator – intre 5W si 48W, se poate opta pentru lumina calda sau rece, iar rezistenta in timp isi spune cuvantul. In functie de configuratia locuintei si scopul urmarit, sistemul de iluminat poate creste eficienta de lucru a unui spatiu sau poate amplifica efectul de relaxare. Luminile potrivite formeaza un mixt valoros care poate fi exploatat pentru intreaga arie de necesitati particulare ale ambientalul locativ.