Istoria ochelarilor

Spread the love

Potrivit expertilor, lentilele pentru ochelari de vedere sunt a cincea cea mai importanta inventie de la descoperirea focului si a rotii. Milioane de oameni au putut apoi sa traiasca cu o vedere buna pentru prima data. Astazi este o chestiune fireasca pentru toata lumea. Dar de mii de ani nu a existat nici o solutie pentru ametropie – ochelarii trebuiau mai intai inventati. Cu toate acestea, a fost un drum lung pana la ochelarii moderni, asa cum sunt cunoscuti astazi. Multe experimente au fost indraznete, multe tipuri de ochelari au venit si au plecat.

Inventia ochelarilor este considerata a fi un progres cultural imens pentru omenire. Dintr-o data, persoanele cu ametropie nu au putut doar sa participe activ la viata, au putut, de asemenea, sa studieze mai mult si, astfel, sa isi sporeasca si sa-si transmita cunostintele. Chiar si marele orator roman Cicero (106-43 i.Hr.) s-a plans de cat de enervant era ca sclavii sa-i citeasca textele – iar imparatul Nero (37-68 d.Hr.) a facut, de asemenea, un fel special de proprietate privitoare la ochi. S-a uitat la iubitul sau gladiator cum lupta printr-o piatra verde translucida, sperand ca lumina ii va improspata ochii. O credinta care a persistat pana in secolul al XIX-lea: „Ochelarii de soare”. De atunci foloseau lentile verzi si erau de asemenea purtate in interior.

Savantul si astronomul arab Ibn al-Heitam (aprox. 965-1040 d.Hr.) a raportat pentru prima data despre posibilitatea de a sustine ochii de ametropie cu lentile de la sol. Cu toate acestea, ideea sa de a folosi parti ale unei sfere de sticla pentru marirea optica nu a intrat in uz practic decat multi ani mai tarziu. In 1240 lucrarea sa „Optica” a fost tradusa in latina si a primit aprobare in multe manastiri din intreaga lume. Acum descoperirile savantului sunt puse in aplicare pentru prima data: calugarii italieni din secolul al XIII-lea dezvolta o lentila emisferica din cristal de piatra si cuart, care, atunci cand este plasata deasupra scrisului, mareste literele! „Piatra de lectura” este o adevarata binecuvantare pentru multi calugari presbiopi si ofera un plus enorm in calitatea vietii. In aceasta epoca, ochelarii si-au primit si numele.

Desi piatra de lectura ajuta la vederea de zi cu zi, este inca departe de ochelari asa cum sunt folositi astazi. Mai aproape este o inventie care a vazut lumina zilei in faimoasa fabrica de sticla Murano din secolul al XIII-lea. Murano, o mica insula la nord de Venetia, a fost mult timp considerata centrul productiei de sticla. Cunoasterea artei fabricarii sticlei este strict pazita acolo: retetele sunt supuse secretului absolut, chiar si iesirea din insula este interzisa producatorilor de sticla – asa-numitii cristalleri. Incalcarile sunt pedepsite temporar cu moartea.

La sfarsitul secolului al XIII-lea, „Cristalleri” au realizat in cele din urma o descoperire majora: doua lentile convexe au fost tinute intr-un inel de lemn cu maner si conectate cu un nit. Prima pereche de ochelari a fost inventata!

In zilele de astazi, tehnologia a evoluat foarte mult si cu aparitia ochelarilor de vedere 100% siguri, exista de asemenea rame ochelari Iasi, ce fac purtatul ochelarilor, un trend specific persoanelor cu o vedere mai slaba.